Březovská Giantliga

Tak je to za náma. Městské kritérium s republikovou účastí. Přes jisté obavy přijelo celkem početné závodní zastoupení ve všech kategoriích. Překvapením byla i účast regionálních až místních hobby cyklistů a dětí v doprovodných závodech.

Jako první šli na start ti nejmenší – závodníci a závodnice do 6.let a to na “libovolném” stroji s kolečky. Takže někdo jel na odstrkavadle, tříkolce či koloběžce. Na 400m okruhu se startovní pole roztrhalo a do cíle jako první dojel závodník cyklistického rodu z domácího TBB Ondra Kodl. Po dojezdu posledních nejmenších se rozjela druhá skupinka. Žáci do 8.let měli již závodní porci trojnásobnou. Zde se o vítězství v pěkném souboji poprali Dominik Walzer z Touškova s Mariánskolázeňským Václavem Vajcem. Šťastnější byl prvně jmenovaný.

Následovali mladší žáci. Ty vyhráli Ostrováci Luxík před Liskou, které prohnala domácí Karolína Poláková. Potěšující byla také účast místních dětí, kteří si vyzkoušeli jaké je to závodit (

V závodě kadetů a staršího žactva byla vypsaná první mimořádná prémie (poukaz do restaurace na statku Bernard), kterou po dlouhém spurtu vyhrál Miroslav Svátek z Chebu. Díky prémii se pole závodníků roztrhalo a  jelo se v podstatě samostatně. Druhé místo si s přehledem v kadetech hlídal Martin Kofroň. I když z vítězství ve starších žácích se radoval Daniel Šverdík, který v závěru přespurtoval kadetku a týmovou kolegyni z Profispotu Cheb Terezu Hošmanovou, dokázali míchat kartami i mladší závodníci. Svou závodní premiéru  si za TBB odbyl Tomáš Chvostek, který těsně po boji prohrál bronzovou medaili.

První velký bodovací závod jeli amaterští cyklisté s juniory, mastry a ženami. Zde si velmi dobře počínali Míra Brill, Tomáš Viktorin i Honza Šíma. Posledně jmenovanému se sice nepodařilo bodovat, ale dost často se objevoval na čele pelotonu. Míra si připsal pěkné 3 body a díky nim byl klasifikován na 7.místě. Ve druhé polovině se Viky odpoutal od pelotonu a díky dlouhému úniku, který udržel až do cíle se mohl radovat z vítězství. V pelotonu se ještě dobře ukázal junior Petr Fiala, který posbíral pěkných 7 bodů a dokonce i dvě speciální prémie. Za zmínku ještě stojí výkon březovské rekreační cyklistky Jany Sedlákové, která odjela závod na horském kole a vydržela až do konce.

Hlavní závod kategorie ELITE byl přehlídkou zajímavých spurtérských soubojů, bojovnosti a také smůly. Té měl asi nejvíce Martin Boubal, který díky dvěma defektům přišel o dvoje bodování a tím pravděpodobně i o celkové vítězství. O hlavním závodě je pěkně napsáno na stránce giantliga.cz. Domácí diváky potěšil vynikajícím výkonem Radek Fišer, kterému se sice nepodařilo bodovat, ale byl v závodě hodně vidět. Zajímavostí tohoto závodu pak byla také unikátní mimořádná prémie, kterou daroval stánek s občerstvením u trati – vítěz prémie může sníst a vypít co zvládne. Honza Kotal (ředitel Giantligy) – “tak to jsme ještě nikde neměli!!!”

Pro spestření programu byl starostou města Březové vyhlášena soutěž o PUTOVNÍ POHÁR pro závodníka s největší průměrnou rychlostí ze závodu. Tu mohl získat závodník který vyhrál poslední sprint svého závodu. Dle předpokladu se nejrychleji jelo v elitním závodě a poslední sprint vyhrál Martin Boubal, který tedy bude mít jako první své jméno na podstavci poháru.

Celkové výsledky GP Březové aneb VC Eti zde a několik je na stránce giantliga.cz nebo budou ještě na stránce www.cyclist.cz či 

Závěrem velká spousta poděkování, neboť závod z dostupných ohlasů se velmi povedl:

  1. městu Březová a panu starostovy za důležitou pomoc se zajištěním akce
  2. technické četě města a hasičům za až neskutečně obětavou práci při stavbě trati a zajištění křižovatek
  3. dobrovolnicím červeného kříže pod vedením paní Strnadové, které zajistili zdravotnickou službu
  4. představitelům Giantligy za důvěru k uspořádání soutěže a pěkně odmoderovaný podvečer
  5. občanům Březové za toleranci jistých omezení a divákům za pěknou kulisu
  6. no a samozřejmě obchodním partnerům – ČEZ – ETi, trička Bukaj, Statek Bernard, cykloservis Zdeněk Makoň
This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

2 Responses to Březovská Giantliga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *